Telefon: 026-27 19 12 

Emil Holmström - SITAB´s nya VD

Publicerad: 6/12, 2016

Tidigt i november i år fick Sitab, Sandvikens Industriteknik AB, en ny VD Emil Holmström. Sitab har funnits sedan 1989 då Emils far, Sten-Åke "Stenna" Holmström startade företaget. Idag drivs verksamheten i Sandviken och i Söderfors där de bland annat arbetar med mekaniska konstruktioner och beräkningar, samt svetsning och mekaniska arbeten.

Emil är född och uppvuxen i Kungsgården strax utanför Sandviken, där han läste Industri med inriktning på plåt och svets under tre år på Bessemergymnasiet. Efter gymnasiet blev det jobb på Sitab, men redan när Emil var 14-15 år hade han ena foten inne i företagets lokaler och jobbade helger och lov, då i form av en "allt-i-allo" som fick hoppa in där det behövdes. Vid 17 års åldern fick han använda sin första maskin på företaget, en skärmaskin där han ritade upp detaljer och fick skära ut bitar. Emil har sedan dess jobbat "med det mesta" inom företaget som han själv beskriver det. Han har bland annat arbetat med svetsning och med inköp och beredning innan han så småningom blev arbetsledare och sedan platschef - för att nu ta över efter sin far Sten-Åke "Stenna" som VD på industriföretaget i Sandviken.


Vad var det som fick dig att ta steget att ta över som VD?
– Det var ett naturligt steg för mig att ta över, i och med att min far närmar sig pensionsåldern och vill kliva åt sidan. Jag har jobbat här hela mitt liv och vuxit in i företaget allt eftersom. Som tonåring var jag här under helger och lov och har sedan jobbat mig upp till platschef som jag varit i några år fram tills nu i november då jag tog rollen som VD. Min far är kvar som VD för vår verksamhet i Söderfors, så han finns fortfarande kvar i verksamheten.

Vad består dina arbetsuppgifter av?
– Som VD har jag ett mer övergripande ansvar, ser till så att allt fungerar som det ska här på plats. Jag får även agera ansikte utåt för kunderna. 

Vad har varit största skillnaden för dig att gå från platschef till VD?
– Än så länge gör jag samma saker som jag gjorde när jag var platschef då jag precis blivit VD. Däremot har jag ett större ansvar nu än vad jag hade tidigare. Det har gått så kort tid sen jag klev på som VD så jag har inte riktigt hunnit känt av någon större skillnad.

Vad händer inom verksamheten just nu?
– Just nu har vi bildat en styrelse som vi inte haft tidigare. Tidigare hade vi en liten mindre, mer intern styrelse, som bestod av mig och min pappa. Nu har vi utökat till en större styrelse, där min bror Martin sitter med bland annat. Det känns bra med en större styrelse som kommer och ser med lite nya ögon på verksamheten och man får input och hjälp av andra medarbetare. Det blir lite av ett nytt sätt att jobba på, vilket känns bra!

Vad är dina målsättningar och konkreta framtidsplaner?
– De målsättningar som ligger närmat nu är att vi vill öka vår kundkrets. Vi ska satsa och försöka hitta nya kunder då vårt mål är att öka omsättningen. I och med den nya styrelsen har vi ett hjälpmedel som kan göra vår vision till konkret framtid. De sitter på många referenser från andra företag så planen är att nyttja det och komma i kontakt med nya kunder den vägen. Sedan sitter de även på erfarenhet av att jobba med försäljning vilket vi inte jobbat med så mycket tidigare, så det finns en stor kunskapskälla hos dem som vi kan hämta lärdom ur.

Vad är du mest stolt över?
– Mina barn är jag självklart stolt över. Sedan är jag stolt över verksamheten här, att det har gått bra för oss. Vi gör bra ifrån oss och personalen här är duktiga.

Någon som betytt något särkilt för dig?
– Det är absolut min pappa. Han har hjälp mig mycket genom åren och gett mig mycket stöd, både som min pappa och även som min chef och kollega när jag började här. Att han har förtroende för mig betyder mycket.

Vad vet vi då inte om Emil?
– Jag gillar att åka snöskoter, det kanske inte alla vet. På sommaren föredrar jag snabba båtar och min favoritplats är faktiskt Storsjön. På vintern blir det däremot snöskoter och favoritmärket är Ski-doo. Jag har en fjällstuga i Funäsdalen dit jag brukar åka för att åka skoter eller bara semestra. Ska faktiskt dit nu med några vänner för att åka lite till helgen!

Namn: Emil Holmström
Titel: VD
Ålder: 39 år
Familj: Sambo och två döttrar i åldrarna 13 och 6 år.
Bor: Kungsgården strax utanför Sandviken.

Läs hela på svenskpress: http://svenskpress.se/articles/view/emil-holmstrom-sitab-s-nya-vd

Se alla nyheter »