Artiklar

april 22, 2024 18:52

Philip Fryk rycker ut när det behövs skickliga svetsare i världen

Han har svetsat motorer och maskiner i Saudiarabien, Schweiz, Österrike och Chile de senaste fyra åren. Sydafrika stod näst på tur, men COVID-19 ställde till det. Vad är det som gör svenska svetsare så eftertraktade?

– Svenska svetsare har generellt gott rykte ute i världen. Vi anses pålitliga och levererar kvalitet, berättar Philip.

Det är svårt att hitta bra svetsare i Sverige också och SITAB ser till att knyta till sig de bästa. Genom att erbjuda praktikplatser och sommarjobb fångar de upp de svetsare de behöver. Philip gick industriteknisk linje på gymnasiet, en linje som har blivit utsedd till Sveriges bästa svetsskola. Han hade praktik och sommarjobb på Sitab under hela studieperioden och nu är han inne på sjunde året som anställd.

– Jag började jobba på Sitab direkt efter skolan och har aldrig ens tänkt tanken på att byta jobb. Både cheferna och arbetskamraterna är bra, jobbet är fritt och uppdragen roliga, så det finns ingen anledning att söka sig någon annanstans, säger han.

Philip gillar att resa, så när han fick frågan om han ville åka över till Chile och jobba en period var han inte sen att tacka ja. Där fick han bland annat jobba med att förstärka en stor motor i en gruva på 4 500 meters höjd. Efter det har han också hunnit jobba i Österrike och sedan i Schweiz.

– Schweiz var lite som ett träningsläger, kopplat till Saudiarabien-uppdraget som skulle komma sedan, berättar han.

I Saudiarabien skulle han egentligen stanna i fyra månader, men det blev åtta.

– Det var en häftig upplevelse men jag skulle inte vilja bo där. Första månaden var värst – fuktiga tropiska vindar och stekhett. Vi fick vänja oss vid att bo i ett inhägnat område – ett så kallat compound med höga murar och vakter dygnet runt. Det var som en frizon där inne med allt du kan tänka dig: frisör, gym, biljard, restauranger och barer. Nästan bara västerlänningar, berättar han.

Philip gillar att resa. Tanken var att han skulle åka till Sydafrika inom kort, men det blir inte av på grund av alla restriktioner som kommit i spåren av Coronavirusets härjningar. Han hoppas ändå att jobbet blir av lite senare och att han får åka.

– Det har blivit så att det är jag som får åka iväg när Sitab hyr ut svetsare till andra länder. Jag gillar det, man lär sig alltid något nytt, avslutar han.

Bilder från Philip’s resor