Plasmaskärning

Plasmaskärning - en kostnadseffektiv skärmetod för plåt

Plasmaskärning ett effektivt och kostnadseffektivt sätt att skära både tunn och tjock plåt på, inte minst när du behöver skära i krökta eller vinklade former.

I plasmaskärning använder man sig av en stråle av komprimerad gas som man blåser genom ett munstycke i mycket hög hastighet mot arbetsstycket. En elektrisk ljusbåge bildas i gasen, vilket gör att en del av den joniseras och skapar en het plasma som smälter sig igenom arbetsstycket. Samtidigt blåser den resterande gasen bort den smälta metallen från arbetsstycket.

Metoden används ofta i tillverkning, reparationer och industribyggnationer tack vare sin relativt låga kostnad. Plasmaskärning fungerar enbart på elektriskt ledande material eftersom materialet i sig ingår i att bilda ljusbågen i den komprimerade gasen. Processen fungerar därför utmärkt för kolstålsplåt. Den går även utmärkt att använda på rostfritt stål, aluminium och koppar. När man använder plasmaskärning i låg- eller olegerade stål kommer man upp i mycket höga skärhastigheter.

Fördelar med plasmaskärning